UHR tar efter Vasaloppet

Detta är ett aprilskämt från 2016

Förrförra söndagen öppnade anmälan till 2017 års Vasalopp. Platserna var slut på fyra minuter. Ansvariga för Antagning.se (sajten för anmälan till högskolan) är helt lyriska:

– Det är ett fantastiskt system de har. Först till kvarn helt enkelt. Alla får veta redan samma dag om de kommit med i loppet och kan sedan agera utifrån det.

vasan

Vasaloppets VD Eva-Lena Frick bekräftar samarbetet med Universitets och högskolerådet (UHR), som står bakom Antagning.se.

– Vi har lovat att de kan låna våra servrar, säger Frick. De klarar ett enormt tryck under kort tid, till skillnad från UHR:s egna som oftast brakar ihop. Nu i april behöver vi dem inte då platserna till Vasaloppet redan har tillsatts.

Många studie- och yrkesvägledare har klandrat nuvarande antagningsregler för att de är krångliga.

– Ingen fattar ändå hur nuvarande regler fungerar. Regeringen har gett en utredare i uppdrag att förenkla, men utredningen ska hålla på i ett helt år *. Man börjar bli ganska otålig, och UHR:s nya slogan ”first come, first serve” är väldigt lätt att förstå, säger en talesperson som vill vara anonym.

antagningse

Antagning.se öppnade den 15 mars och stänger den 15 april.

– Trots att vi har öppet en hel månad så anmäler sig tusentals ungdomar den sista dagen och oftast under den sista timmen. Förra året anmälde sig över 8000 personer mellan klockan 23 och 24 den 15 april. Det är ett oönskat uppskjutarbeteende, som ingen högskola vill ha. Inför tentor pluggar studenter så ögonen blöder den sista natten. Vi vill inte ha sådana studenter på högskolan, säger en tjänsteman hos UHR.

Anmälningssajten kommer även i år att ha öppet till den 15 april, men man kan förmoda att det bara finns restplatser kvar vid det laget. Den nya urvalsregeln blev känd först idag den 1 april när UHR tidigt i morse publicerade sin slogan på antagning.se.

Här kan du läsa regeringens kommittédirektiv inför nya antagningsregler 2017, som UHR alltså helt nonchalerar.

Ingmar Andersson 2016-04-01