Högskoleprovet görs om från grunden

Detta är ett aprilskämt från 2018.

76 000 personer får idag ett häpnadsväckande besked. UHR har i största hemlighet gjort om  högskoleprovet från grunden.

hpstart

– Vi vill inte diskriminera den stora gruppen med svaga kunskaper i framförallt matte, säger en talesperson från UHR.  Men den största orsaken är faktiskt att provet inte har visat sig mäta relevanta kunskaper inför universitetet.

Provet har baserats på svenska, engelska och matematik och är tillämpligt för endast ett fåtal utbildningar, enligt UHR. Helt andra kunskaper är nödvändiga för program som exempelvis hälsovetare, förskollärare och slöjdlärare.

Provet kommer att ha tre stora delar: främmande språk, hemkunskap och träslöjd. Det här är en kompromiss som alla partier i riksdagen enats om.

Björklund var omutlig
Och det har varit tuffa förhandlingar. Jan Björklund (L) har varit stenhård med att just moderna språk ska ingå. Nu kommer provdeltagarna att ha ett block med fritt val mellan franska, tyska och spanska. Vänstern ville även ha med ryska, men förslaget fick inget stöd i riksdagen.

Hemkunskap och träslöjd kommer att bestå mest av praktiska delar.
– Vi vill få in fler yrkeselever på universitetet, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Det har varit mycket snack och lite verkstad för att nå otraditionella grupper. Nu kör vi verkstad, fortsätter Fridolin märkbart nöjd över ordvitsen.

Ingen pizza på menyn
Proven kommer att genomföras i kommunala grundskolor, där det finns både slöjd- och hemkunskapssalar. I slöjdprovet görs smörknivar som sedan ska användas i hemkunskapen. Deltagarna måste ta med egna ingredienser för hemkunskapsdelen och Jimmy Åkesson har fått igenom SD:s krav på svenska maträtter.

ved
Råvaror för delprovet TRÄ på väg ut.

Det enda partiet som helt gått emot ändringen av högskoleprovet är Moderaterna.
– Det är en vansinnig idé med alla knivar som kommer att vara i omlopp under TRÄ-delen. Vi kräver fler poliser, säger Ulf Kristersson, som lovar att göra det hela till en valfråga i höst.

hp
Delprovet MAT görs sist på dagen, då deltagarna börjar bli hungriga. En kvantitativ del (rätt mängd) och en kvalitativ del (råvaror och exponering) ingår.

FAKTA

Provet kommer att poängsättas från 0 till 20 med möjlighet till 2,5 meritpoäng för den som kan flera moderna språk. Samstämmigheten mellan betygsskalan och provskalan gör att urvalsgruppen HP  försvinner. Gamla provresultat som inte passerat 5-årsgränsen omvandlas till den nya skalan, så att 2,0 blir 20,0. Meritpoängskompensation ges för gamla provresultat enligt schablon.

Av naturliga skäl går det inte att öva på gamla prov, men här är några tips på hur du förbereder dig:

Stockholms Universitet har konstruerat språkproven och ger en del råd på länken

Här finns tips för TRÄ-delen

MAT-delen är uppdelad i underavdelningar. Här kan du öva på SÅS-provet

Mer fakta finns på studera.nu.

start2

Ingmar Andersson, 2018-04-01